Menzatia Primitivo-Negroamaro
Wijngoeroe Luca Maroni maakt zowaar een knieval voor deze bijzonder fraaie Zuid-Italiaan. Want daar in Salento, het kloppend wijnhart van Puglia, zijn de lokale druiven primitivo en negroamaro in de fles verenigd. Dat nadat ze de befaamde Appassite-behandeling zijn ondergaan en samen een half jaar doorbrachten op eikenhout. In de fles bloeit de romance echt op en dat leidt tot een rijke wijn vol donker fruit, fijne kruiden en een waanzinnige afdronk. Luca Maroni gaf deze kneiter zijn maximale 99 punten, de Berliner Wein Trophy deelde goud uit.
€ 13,29
In deze Menzatia Primitivo-Negroamaro komt een aantal authentiek Italiaanse wijnmethoden samen. Allereerst de appassite- (ook wel appassito) methode, die ook wordt gebruikt bij het maken van de wereldberoemde wijn Amarone. Voordat de druiven voor deze wijn worden geperst, worden ze eerst te drogen gelegd. De druiven verliezen daarbij vocht en doen tegelijkertijd een waanzinnig geconcentreerde kracht op. Dat drogen gebeurt meestal in speciale kratten. Menzatia Vini kiest voor een andere techniek, ingegeven door het bijzondere klimaat in Salento. Dit schiereiland in Puglia is het best te vergelijken met een rots in zee, ingeklemd tussen de Adriatische Zee en de Ionische Zee. De zeewinden die er waaien maken het mogelijk dat de druiven, in dit geval de lokale helden primitivo en negroamaro, niet weggezet hoeven te worden in een kratje, ze drogen gewoon aan de stok. En met die stok is ook wat bijzonders aan de hand. Die zien er namelijk uit als een bonsaiboompje. Dat komt door de voor
Specification: Menzatia Primitivo-Negroamaro
|